Ha spelkoll – spela ansvarsfullt och med förnuft

Att spela spel på nätet, såsom enarmade banditer, poker eller vadslagning, ska vara kul och ses som underhållande. Trots det kommer det alltid att finnas enstaka spelare som kan hamna i riskzonen att utveckla ett osunt beroendeförhållande till sin hobby, vilket i sämsta fall kan utvecklas till ett allvarligt spelmissbruk.

Här på Stargames.com inser vi hur viktigt det är att ha ett sunt och ansvarsfullt förhållande till s.k. hasardspel. Vi på Stargames.com har självklart ett socialt ansvar inom den bransch vi verkar och vi har därför utvecklat ett antal verktyg, vilka ingår i vårt koncept ”Ha spelkoll – spela ansvarsfullt och med förnuft”, som skyddar spelarna och samtidigt förhindrar att minderåriga får tillgång till plattformen.

Konceptet är under ständig utveckling och gås löpande igenom av expertisen på vår juridiska avdelning samt av företagsledningen som vidtar nödvändiga ändringar, vilka sedan går vidare till VD för godkännande. Ändringar kan vara nödvändiga när det t.ex. framkommer nya rön och riktlinjer inom Responsible Gaming. Stargames.com konsulterar ständigt med rådgivare specialiserade inom området Responsible Gaming.

De verktyg som Stargames.com har utvecklat, säkerställer att våra kunder kan ha kul och roas av våra tjänster på ett tryggt och säkert sätt. Verktygen i konceptet ”Ha spelkoll” syftar främst på att göra våra kunder medvetna om att risken att utveckla ett spelberoende faktiskt finns, att preventivt förhindra att ett sådant beroende utvecklas, informera om detta samt ge stöd vid eventuella behandlingar.

Vi ber dig att noggrant läsa igenom dessa riktlinjer och skulle du på minsta sätt känna dig orolig för att du kanske börjar få ett osunt förhållande till spelandet och därigenom riskerar att utveckla ett spelberoende, så ber vi dig att ta kontakt med vår kundservice antingen via e-post support@stargames.com eller via telefon. Våra medarbetare på kundservice besitter alla kompetens omkring ansvarsfullt spelande och de har genomgått workshops med detta tema och samlat praktisk erfarenhet.

Självtest

Vid minsta misstanke om att du kanske börjar att få ett osunt förhållande till spelandet, rekommenderar vi dig att genomföra ett självtest. Självtestet är gratis och helt anonymt. Du kan utvärdera ditt förhållande till spelandet med hjälp av följande testet:

https://www.check-dein-spiel.de/cds/pretest.do
http://www.gamcare.org.uk

Hjälp via sajten

Stargames.com har en tvåvägsstrategi avseende ansvarsfullt spelande: Vi stödjer våra kunder dels genom att ha uppsikt över beteendemönster samt tillhandahålla information och stöd, men också genom att uppmuntra kunden till att själv inta en aktiv roll för att preventivt hindra sig själv från att utveckla ett spelmissbruk. För det ändamålet har vi tagit fram en rad olika verktyg som du kan använda för att hålla ditt spelande under kontroll.

Realtidsrapportering – regelbundna rapporter om ditt spelande

Medan du spelar får du en gång i timmen rapporter med information om din aktuella spelsession. Dessa rapporter innehåller en sammanställning av dina insatser och vinster samt hur länge du har spelat utan avbrott. Denna funktion hjälper dig att ha koll på ditt beteende när du spelar och den är inte möjlig att stänga av.

Maxgränser – sätt gränser för ditt spelande

För att skydda dig själv mot omåttligt spelande så har du möjligheten att bestämma ett antal maxgränser. Du kan sätta gränser för…

• hur mycket du kan sätta in på ditt spelarkonto per månad;
  • hur mycket du kan satsa i spel per dag, per vecka och per månad;
  • hur mycket du tillåter dig själv att förlora per dag, per vecka och per månad samt
  • hur länge du får spela utan avbrott (alltså längden på en spelsession).

Vill du sätta en gräns av något slag så skickar du ett mail till våra medarbetare på kundservice för ansvarsfullt spelande (support@stargames.com) och skriver "Maxgräns" i ämnesraden. För att vi ska kunna behandla ärendet så snabbt och smidigt som möjligt, ber vi dig bifoga svaret på din säkerhetsfråga och uppge vilka maxgränser du vill sätta. Du kan också ändra dina maxgränser i efterhand (med olika tidsintervall). Tänk då på att om du sänker eller tar bort en maxgräns träder det i kraft omedelbart, medan en höjning av maxgränsen träder i kraft först efter en betänketid på sju (7) dagar. Under denna tidsfrist kan du när som helst annullera en begäran om sänkt maxgräns eller borttagande av maxgräns.

Kontospärr på eget initiativ – ta en paus från spelandet

Förutom möjligheten att kunna sätta ett antal olika maxgränser kan du som spelare också begära att Stargames.com ska spärra det egna kontot helt och hållet. Du väljer själv hur länge spärren ska vara aktiv. Du kan också begära att spärra ditt konto för all framtid. En begäran om att spärra det egna kontot behandlas omgående. Har du känslan av, eller misstanke om, att du börjar utveckla ett spelberoende så rekommenderar vi att du spärrar ditt konto för minst ett år framåt. Kontospärren kommer att tas bort först när tidsfristen gått ut, under förutsättning att du kontaktar kundservice för ansvarsfullt spelande och begär tillgång till kontot igen.

I samband med när du begär att ditt konto ska spärras, kan du välja om du vill att kontobehållningen ska betalas ut eller kvarstå på kontot tills det öppnas igen. Väljer du att kontot ska spärras permanent så kommer eventuell kontobehållning omedelbart att föras över till ditt bankkonto. I båda fallen gäller: dina ID-uppgifter måste vara verifierade innan en utbetalning kan ske. Under tiden som ditt konto är spärrat kommer du heller inte att få någon reklam från oss.

Om du vill begära att ditt konto ska spärras så skickar du ett mail till support@stargames.com med ”Spärr av eget konto” i ämnesraden. För att vi ska kunna behandla ärendet så snabbt och smidigt som möjligt, ber vi dig bifoga svaret på din säkerhetsfråga samt uppge hur länge du vill ha ditt konto spärrat. Om du vill ha svar ännu snabbare, kontaktar du helt enkelt vår kundservice för ansvarsfullt spelande via något av följande telefonnummer:

• 00356 2779 0691 (EUR 0,045/min., support på engelska)
  • 0180 5407820 (EUR 0,14/min. från det tyska fasta nätet)

Kundservice via telefon är öppen dygnet runt. Vi ber dig att ha svaret på din säkerhetsfråga till hands när du ringer.

Stargames.com kan spärra kontot

Som en del i vårt koncept avseende ansvarsfullt spelande ingår att vår kundservice för ansvarsfullt spelande systematiskt övervakar spelarnas beteendemönster, detta för att upptäcka ett potentiellt spelmissbruk. Kan det antas att en spelare är på väg att hamna i spelmissbruk kommer kundservice att spärra spelarens konto. Kontobehållningen betalas då ut till spelaren i enlighet med våra allmänna villkor. För att säkerställa att kontospärren genomförs på sakliga grunder kommer kundservice för ansvarsfullt spelande att företa en utredning. Utredningen består bl.a. i att spelarens beteendemönster, spelvanor, transaktioner samt all kommunikation mellan spelaren och kundservice analyseras och utvärderas.

Meddela oss om misstänkt spelmissbruk

Om du är orolig att någon i din omgivning – nära anhörig, släkting, kompis eller annan – lider av spelmissbruk, ber vi dig att omgående ta kontakt med oss. Du kan endera skicka ett mail till (support@stargames.com) eller ringa till vår kundservice. Vi på Stargames.com förstår fullt ut hur känslig och problematisk en sådan här situation kan kännas för dig, men vi kan försäkra dig om att vi tar ditt bryderi på största allvar och kommer att analysera fallet omsorgsfullt och ingående innan vi, om så krävs, går vidare.

Kontakta vår kundservice

Vår kundservice hjälper dig gärna med råd. Skicka oss ett e-mail via support@stargames.com eller ring oss på något av nedanstående nummer.

• 00356 2779 0691 (EUR 0,045/min., support på engelska)
  • 0180 5407820 (EUR 0,14/min. från det tyska fasta nätet)

Är du anhörig eller kompis till personen i fråga kan du också hitta bra information hos  http://www.gam-anon.org/ och http://www.gamanon.de/.

Håll dig informerad

Vi på Stargames.com är angelägna om att kunna ge dig en omfattande redovisning av dina spelvanor.

Under ”Mitt konto” hittar du t.ex. en sammanställning över dina transaktioner. Kontoöversikten omfattar ditt kontos alla insättningar, uttag, insatser och återbetalningar. Det är uppgifter som hjälper dig att förstå dina spelvanor och kan ge indikationer på begynnande spelmissbruk.

Varje slot (”enarmad bandit”) på Stargames.com har en hjälptext och en vinstplan. Hjälptexten får du fram genom att klicka på ’Hjälp’-knappen i spelet, som du hittar i övre högra hörnet bredvid ’Avsluta’-knappen. Om du vill se en översikt över spelets alla vinster ska du klicka på ’Vinster’ i undre delen av spelet.

Om du vill se vinstplanen för det spel du precis spelar så ska du klicka på knappen märkt ’Vinster’, som du hittar i undre delen av spelet, under hjulen med symboler. På skärmdumpen nedan är nämnd knapp markerad med en röd ram.

Klicka på ’Vinster’ om du vill se vinstplanen.

Så här ser en typisk vinstplan ut i våra slotar.

Få hjälp på internet

Är du intresserad av ämnet ansvarsfullt spelande och vill veta mer så kan vi rekommendera nedanstående (externa) länkar. De som driver dessa sajter är inte på något sätt kopplade till Stargames.com. Driver du någon av sidorna nedan och vill att länken till din sida tas bort, ber vi dig att ta kontakt med oss så ska vi hjälpa dig omgående.

http://www.gamcare.org.uk
http://www.spielen-mit-verantwortung.de
http://www.responsiblegambling.org
https://www.gamblingtherapy.org
http://www.anonyme-spieler.org/
http://www.gamblersanonymous.org/ga/

Få hjälp utanför internet

Om du letar efter ett institut som kan erbjuda dig rådgivning eller terapi, rekommenderar vi att du ta kontakt med en av de följande klinikerna. Båda kliniker är helt oberoende och har ingen koppling till Stargames.com. Om du själv driver en av dessa kliniker och vill att dina kontaktuppgifter ska tas bort, vänligen kontakta oss. Vi kommer att anpassa detta omedelbart.

Universitätsklinik Mainz
Klinik und Poliklinik für Psychosomatische Medizin und Psychotherapie
Kompetenzzentrum Verhaltenssucht
Untere Zahlbacher Straße 8
55131 Mainz
Tel.: 0800 1 529 529
http://www.unimedizin-mainz.de/psychosomatik/forschung/kompetenzzentrum-spielerschutz-und-praevention/hotline-verhaltenssucht.html

Universitätsklinik Charité Berlin
Klinik für Psychiatrie und Psychotherapie
AG-Spielsucht
Charitéplatz 1
10117 Berlin
Tel.: +49 30 450 617 333
http://ag-spielsucht.charite.de

Anton-Proksch-Institut
Gräfin-Zichy-Straße 6
1230 Wien
Tel.: +43 1 880 100
http://www.api.or.at

Universitätsklinikum für Psychiatrie und Psychotherapie II
Christian-Doppler-Klinik
Ignaz-Harrer-Straße 79
5020 Salzburg
Tel.: +43 662 44 83 – 4603
http://www.salk.at

Skydd av minderåriga

I de flesta länder är hasardspel förbjudna för personer under 18 år. Stargames.com förbehåller sig därför rätten att be alla kunder om ID för att kunna styrka kundens ålder samt att kontrollera och verifiera av kunden lämnade personuppgifter.

Våra datasystem kommer att verifiera en kontoinnehavares ålder. Konton som har öppnats av minderåriga, som har lämnat falska uppgifter, kommer omedelbart att spärras och dessa kan således inte användas för att delta i spel om pengar.

Stargames.com vill också vädja till alla föräldrar och målsmän att göra vad de kan för att hindra barn som har tillgång till internet från att öppna konton på spelsajter – det kan t.ex. handla om att de tar upp ämnet och problematiken direkt med barnet eller installerar mjukvara (dataprogram) som förhindrar åtkomst till vissa typer av sajter. Här nedan finns ett antal länkar till olika företag/organisationer som erbjuder sådan mjukvara.

Det är dessutom klokt att skapa separata användarkonton på hemdatorer och liknande och skydda dessa med lösenord så att minderåriga inte har tillgång till alla apparater och dess program och funktioner. Alla inloggningsuppgifter till Stargames.com bör hållas hemliga liksom olika typer av (ID-)dokument/personuppgifter som kan användas för identifiering samt betalningsmedel såsom kredit- och bankkort.